Pieno kokybės užtikrinimas nuo karvės spenių iki autocisternos

Metams bėgant pienininkystės ūkiuose pritaikyti įstabūs novatoriški sprendimai. Visų pirma, melžimo robotų įdiegimas per pastarąjį dešimtmetį sukėlė šiuolaikinės pienininkystės perversmą.

Vis dėlto, nukreipus visas pastangas į pieno gavybą, svarbu nepamiršti, kas  nutinka, kai pienas surenkamas.

Užuot masiškai pristatę pieną porą kartų per dieną, melžimo robotai užtikrina, kad pienas patektų į aušintuvą, kol karvė melžiama. Taigi, koks geriausias būdas įveikti šį unikalų iššūkį?

Pasak Januszo Frankowskio, „DeLaval“ aušinimo sistemų vadovo, „Tai yra iššūkis, su kuriuo susiduria daugelis gamintojų. Tačiau šią problemą mes, laimei, išsprendėme. Dabar ūkininkai gali pasirinkti vieną iš dviejų „DeLaval“ melžimo  robotų aušinimo sistemų: adaptyvųjį arba spartųjį aušinimą.“

Adaptyvusis aušinimas


Adaptyvusis aušinimas – tai išmanioji sistema, kuri atvėsina pieną.

Nuo pat pirmųjų primelžto pieno litrų iki tūkstantojo litro ir didesnio kiekio sistema žino, koks aušinimo pajėgumas reikalingas, siekiant užtikrinti optimalią pieno temperatūrą.

Sistema gauna informaciją iš melžimo roboto 24 valandas 7 dienas per savaitę ir automatiškai sureguliuoja kompresorius. Tai sumažina bakterijų kaupimosi riziką ir užtikrina mažesnę laisvųjų riebalų rūgščių koncentraciją.

Patikrinti rezultatai


Vykdant mokslinį tyrimą kompanijoje „Wageningen UR Food & Biobased“, Nyderlanduose, „DeLaval“ adaptyvioji aušinimo sistema buvo palyginta su standartine aušinimo sistema ir paaiškėjo šis tas įdomaus.

500 litrų pieno, primelžto pasitelkus savanoriško melžimo sistemą VMS, nuolat 3,5 valandos buvo pilama į autocisterną, kurioje įrengta „DeLaval“ adaptyvioji aušinimo sistema. Atvėsinti pieną iki 4 °C temperatūros užtruko mažiau nei 30 minučių.

Kai analogiškas pieno kiekis buvo pilamas į autocisterną 3,5 valandos, nenaudojant adaptyviojo „DeLaval“ aušinimo sistemos, atvėsinti pieną iki 4 °C laipsnių užtruko apie 3 valandas.


Spartusis aušinimas


Spartusis aušinimas tradiciškai buvo naudojamas tik dideliuose ūkiuose.

Tačiau naudojant kompaktiškus savanoriško melžimo sistemos vandens aušintuvus, spartusis aušinimas yra naudojamas mažesniuose ūkiuose siekiant užtikrinti optimalias pieno aušinimo sąlygas.

Pasitelkus spartųjį aušinimą, pienas, kai tik išleidžiamas iš melžimo roboto, yra ataušinamas ir laikomas vėsiai. Tai užtikrina mažiausią bakterijų ir laisvųjų riebalų rūgščių kiekį.

360° aušinimo sprendimas


Aušinimo sistemą sudaro du etapai: išankstinis aušinimas ir giluminis aušinimas. Pieno, patenkančio į aušintuvą, temperatūra jau siekia 3 °C.

Spartusis aušinimas yra visapusiškas sprendimas. 

Vandenį, kuris iš pradžių yra naudojamas vykdant pirminį pieno aušinimą, gali gerti karvės – tai nulems didesnį primilžį. Sistema taip pat naudoja daug mažiau energijos nei standartiniai aušinimo sprendimai.

„Pasitelkdami šias dvi sistemas, galime padėti ūkininkams užtikrinti pieno kokybę nuo tos akimirkos, kai pienas yra primelžiamas, iki jo patekimo į pieno aušintuvą“, – pažymėjo Januszas Frankowskis.

 

Susisiekite su mumis

Jeigu turite informacijos, kuria norite pasidalinti su kitais,
rasykite mums

Dalyvauk ūkininkavimo su DeLaval apklausoje

Prenumeruokite UAB DeLaval prekių katalogą!

Prenumeruokite katalogą tiesiai į namus!

Parsisiųsti brošiūrą

Delpro™ bandos valdymo sistema - taip kaip ir turėtų būti daroma

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.